sâmbătă, 31 mai 2008

100

Poezia este inutila pentru omul secolului XXI? (o alta tema la romana)

Vanzatorii de vise vor zice nu, Comerciantii de “acum” vor zice da. De ce? e simplu. Omul nu mai este singur. E inconjurat de o multitudine de masinarii, menite sa’l spele mai ceva ca Ariel, de la –suflet la +suflet, trecand inevitabil prin zero si stationand mai mult decat regulamentar acolo. Comparat matematic cu un infinit, sufletul nu este atins; masinaria da gres, lasandu’ti sufletul nespalat, murdar. Deci ? 1-0 pentru poezie.
Dar oare poezia iti poate spala pretiosul tau trup, in inexistenta caruia lumea s’ar prabusi? Evident, 1-1.
Dar grandiosul si impresionantul tau creier, prezent de multe ori pe lista de « Dati disparuti » a politiei ? sa zicem ca o masinarie ti’l spala, insa o poezie ti’l clateste. Sa dam Cezarului ce’i al Cezarului: 2-2.
Presupunand ca omul este compus din 3 bucati, una bucata suflet, una bucata trup si una bucata minte, reiese o egalitate. Insa nadragii tai fac diferenta. Nici o poezie nu’i va spala mai bine ca o masinarie bine pusa la punct, inarmata cu mult lenor, pentru a spala toate C..ele rele din viata ta.
Premiul intai, castigat de masinarii, consta in milioane de spalari pe zi, complete, de minte si trup. Premiul doi, revenit poeziei, consta in cateva spalari pe zi de suflet si putine clatiri de minte.

Insa, contrar rezultatelor si contrar carcotasilor, omul secolului XXI citeste. Zilnic, cu seriozitate si regularitate, omul isi citeste horoscopul, prospectul vopselei de par, manualul de utilizare al noului play-station, cartea de bucate, reviste culturale din arsenalul budei, si cate si mai cate alte pretioase surse de informare si cultivare.
Publicat de aldehida la 00:15 |  
categorii: ,

0 comentarii:

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)