joi, 19 iunie 2008

din viata..

Al doilea post din ciclul "de viata scapa toti, dar de moarte niciunul"
Este vorba de vecinii mei. Mai exact fostii. Si mai exact, batraneii copilariei mele.
Pe ea o vedeam rar - de la rar in jos, aproape niciodata. Uneori uitam cum arata, alteori uitam ca exista, considerandu-l pe nea' T vaduv. Saracul nu era. Asta pana acum vreo patru ani.
Pe el il vedeam aproape zilnic. Cobora dupa paine. Incet, pasea pe treptele blocului, cu o mana sprijinindu-se de perete, cu cealalta de baston. Ti'era mai mare dragul sa-l privesti - veteran de razboi si inca pe picioarele lui la cei 104 ani pe care noi ii intuiam, era dovada vie a faptului ca timpul are slabiciunile lui.
Mosneguti si babute am mai avut in bloc. Unii aruncau cu lucruri in noi, unii (a se citi unele) ne trimiteau dupa vodka in piata ca acolo era mai ieftin, unii aveau o colectie impresionanta de nepoti si nepoate cu care ne puteam juca ore in sir, s.a.m.d.
Dar ei (indeosebi el) erau speciali. Pareau bunicii universali, pe care numai in povestile lui Delavrancea sau Teodoreanu ii mai puteai intalni.
Noi am crescut, nea` T a murit. A lasat in urma un apartament si x copii. (Nici in ziua de azi nu stim cati. mereu ii vizita o doamna cu fiica ei, insa noi stiam ca au un baiat. iar cand eram mai mici, venea la ei o nepoata, care nu pare sa aiba legatura cu doamna de mai sus, si de care nu am mai auzit nimic de ani buni.)
Si dupa cum ziceam, in timpul vietii, sotii T au trait intr-un apartament mizerabil si saracacios. Dupa moarte, cutia in care locuiau s'a transformat peste noapte intr-o locuinta de lux, proaspat renovata.
Ma intreb eu..De ce copiii au asteptam moartea parintilor ca sa le renoveze apartamentul? Nu puteau sa faca asta cat erau ei in viata? Pentru ca banii obtinuti din vanzarea apartamentului oricum tot lor le'ar reveni. Se temeau ca o sa uzeze apartamentul sau ce dracu`? Oare parintii nu s-au uzat o viata intreaga pentru binele lor?
Publicat de aldehida la 21:47 |  
categorii: , ,

0 comentarii:

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)